156251.jpg

Vantaan kansainvälisen koulun oppilaiden seinämaalaus

Koulu alkoi nyt sitten täällä etelässäkin, tiistaina. Monessa muussa osassa Suomea koulu alkoi jo viime viikolla.

Monessa perheessä koululaisten kesäloma on varmaan ollutkin yksi huolenaihe lisää arjen pyörittämiseen. Edes peräkkäin laitettuina kun vanhempien lomat eivät yleensä riitä 10 viikon kesälomaa kattamaan. Ja kun yhteistä lomaakin useimmissa perheissä halutaan viettää. Pienet koululaiset ovat kovin pieniä olemaan kotona yksin tai edes kaksin. Ja harvalla on jo eläkkeellä olevat niin hyväkuntoiset vanhemmat, että kesähoito järjestyy heidän avullaan.

Juhlapyhät, syyslomat yms ovat vähän samanlainen ongelma. Toki joillakin työpaikoilla on helppoa pitää päivä kaksi lomaa, joillakin lomaa on tosi vaikeaa saada vajaina viikkoina. Hankalinta on, jos tieto yksittäisestä lomapäivästä (tai lauantain koulupäivästä) tulee kovin myöhään. Lomalistat tehdään hyvissä ajoin, eikä niitä enää sitten voi muuttaa. Omalla työpaikallani kesälomat pyörivät toukokuusta syyskuulle ja talvilomat syyskuusta toukokuulle. Lomasta samaan aikaan lasten kanssa ei voi joka vuosi edes haaveilla... On mahdotonta järjestää että kaikki olisivat lomalla samaan aikaan – lomat ketjutetaan, että saataisiin joillekin sijaisille töitä pidemmäksi aikaa...

Omat koululaiseni aloittivat jo yläkoulussa. Alku on uusien kavereiden opettelua yms. Vaan äkkiä lapset tuntuvat tottuvan arkirytmiin. Ja he ovat kumpikin olleet aivan silminnähden onnellisia pienemmästä ryhmäkoosta. Heillä oli osan 5 luokkaa ja koko 6 luokan yli 30 oppilaan luokka... Se oli aivan liian suuri... Nyt luokassa on 18 oppilasta. Vanha iso luokka jaettiin kolmeksi ja toisesta koulusta tuli myös muutamia oppilaita jokaiseen luokkaan.

Ryhmäkoot ovat yksi suuri ongelma kuntien painiessa rahapulassa. Tiistaina näin opetuslautakunnan budjettiseminaarissa Vantaan tilastoluvut. Täällä erityisen ongelmallista on 3-6 luokkien liian suuret ryhmät. Pienimpien (1-2 luokat) luokkakokoja on pidetty alempana ja yläkoulun ryhmien koot ovat myös kohtuullisia. Mutta "isot" alakoululaiset ovat kyllä jääneet lapsipuolen asemaan. Ylisuurissa luokissa tulee helposti työrauhaongelmia ja tulokset kärsivät.

Asiasta YLE uutisoi, muistaakseni eilen, rehtorien vastauksia aiheesta tehtyyn kyselyyn. Rehtoreilla oli kautta maan sama huoli. Jos luokat ovat liian suuria, kasvaa riski että osa lapsista putoaa kärryiltä. Syrjäytyminen tulee kalliiksi ja on ennenkaikkea inhimillinen tragedia.

Ongelma tiedetään, juhlapuheissa kaupunginvaltuustossakin olen siitä monesti kuullut. Mutta tilanteen korjaaminen tuntuu olevan mahdottoman vaikeaa. Rahaa ei löydy...