Eilen minulla oli tilaisuus osallistua vuoden 2006 kouluterveyskyselyn pääkaupunkiseudun julkistamisseminaariin. Kyselyllä on jälleen saatu kerättyä paljon tietoa.

Pääkaupunkiseudun osalta oli selkeästi listattu positiiviset asiat, mutta myös huolenaiheet. Ilonaiheissa on esimerkiksi vanhempien tupakoinnin väheneminen, epäterveellisten välipalojen syönnin väheneminen kouluaikana, tupakoinnin, humalajuomisen ja huumekokeilujen väheneminen. Huolenaiheista löytyy mm. ylipainon lisääntyminen, tyytymättömyys kouluterveydenhuoltoon lisääntynyt, koululääkärin vastaanotolle pääsy koetaan vaikeaksi, kouluruokaa syödään valikoivasti.

Tutkijat olivat myös pohdiskelleet tulosten hyödyntämistä. Se oli antoisaa. Ylipainon taustalta löytyi selvästi vuorokausirytmin puuttuminen / vinoutuminen. Siis ei syödä aamupalaa, syödään muutenkin milloin sattuu ja mitä sattuu, valvotaan myöhään jne. Erityisesti poikien kohdalla huono arkirytmi liittyi selvästi ylipainoisuuteen. Hyvän arkirytmin olemassaolo siis jopa osaltaan suojaa lasta ylipainolta! Ylipainoon puuttuminen on hankala juttu, koska toisella puolella on sitten anoreksiavaara. Hyvän arkirytmin kautta asiaan päästään käsiksi turvallisemmalla tavalla. Se on keino, jota ainakin lastenneuvolat voivat jatkossa käyttää jo pikkulapsiperheiden kohdalla vielä nykyistäkin enemmän. Kouluissakin jo nyt puhutaan paljon yöunen tärkeydestä. Siihen samaan on syytä lisätä normaalin ruokailurytmin opastamista ja sekin positiivisen kautta. Syömällä monipuolisesti ja sännöllisesti jaksaa paremmin... 

Olen itse pohdiskellut arkirytmin merkitystä paljonkin. Koska itse teen epäsäännöllistä kolmivuorotyötä, on oma rytmi työn takia jatkuvasti epäsäännöllinen. Olen silti halunnut turvata sen, että lapsilla on normaali vuorokausirytmi. Kun esikoiseni aikanaan aloittivat ympärivuorokautisessa päivähoidossa, se oli oikeastaan "tiukin sääntö" mitä päiväkodissa oli. Lasta ei riivitä kesken unien kotiin, ei tuoda niin että päiväunille ei ehdi jne. Toki joskus valvotaan, mutta pääosin lapset menevät aina ajoissa nukkumaan. Ruoka-ajat vaihtelevat enemmän, mutta päivittäin ruokaa kotona tehdään.

Stakesin nettisivuilta löytyy paljon tietoa kouluterveyskyselystä, suosittelen!

http://info.stakes.fi/kouluterveyskysely