Palasin tänään töihin tauon jälkeen. Ensin olin talvilomalla ja sitten sairaslomalla.

Eipä siellä mitään kummaa ollut tapahtunut. Kesä on kuitenkin jo alkanut – ensimmäiset kesäsijaiset ovat aloittaneet. Ja pian heitä tulee lisää. Vaan ei tule meillekään tarpeeksi. Omalla osastollani oli jo viime kesänä ongelma, kun päteviä sijaisia ei saatu tarpeeksi. Tälle kesälle piti alunperin sijaisia olla tarpeeksi, mutta nyt yksi jo sovituista sijaisista ei tulekaan...

Puutteita paikataan vuoroja vaihtamalla ja tekemällä pitkiä vuoroja. Keikkalaisia myös otetaan jos saadaan. Se vaan on aika riskialtis juttu. Kun keikkalaiset ovat jo listalla puutteita paikkaamassa, ei heitä enää pysty esimerkiksi sairasloman tilalle ottamaan. Ja jos pitkään vuoroon suunniteltu sairastuu, tarvitaan tilalle 2 sijaista ellei saada ketään tulemaan 12 tai 14 tunnin vuoroon...

Tänään on uutisoitu, että kesällä terveydenhuollon palvelut supistuvat viimevuotista enemmän. Syynä on "vanhan tavan" lisäksi ennenkaikkea henkilökuntapula.

Supistusten laajuus kuulostaa huolestuttavalta. Tokihan on tilanteita, joissa henkilö ei edes ehkä itsekään halua kesällä sairaalaan. Varmasti ainakin suunnitellut leikkaukset tilanteessa, jossa parin kuukauden viive ei haittaa, voidaan jättää syksyksi. Mutta akuutteja sairauksia tulee myös kesällä ja vakavia sairauksia pitää hoitaa oli kesä tai talvi, arki tai pyhä.

Olen töissä lapsivuodeosastolla. Me emme millään voi toteuttaa kesäsulkua. Vauvoja syntyy kesällä niinkuin muulloinkin... Hirvittää jo etukäteen miten neuvolat vetävät – vastasynnyttänyt äiti ja vauva pitää tarkistaa nopeasti kotiutuksen jälkeen.