Päivähoidon yksityistäminen

Nyt menossa olevilla kesähelteillä epäilen aika monelta menneen aamukahvin väärään kurkkuun, kun kuulivat, että Vantaalla selvitetään päivähoidon yhtiöittämistä. Kunnallista päivähoitoa osakeyhtiössä? Siis mitä?

Kun kuitenkin päivähoitoon on toisaalta subjektiivinen oikeus (hyvä kun on!) ja moni asia päivähoidon toteutuksessa on hyvin tarkoin säädeltyä (ryhmäkoot, henkilökunnan määrä jne), mitä yhtiöittämisellä saavutettaisiin? Kuka haluaisi sijoittaa sellaiseen toimintaan, jonka maksuja ei voi nostaa (sitä vanhemmat jo pelkäävät, mutta päivähoitomaksuasetus estää sen...) ja jonka järjestäminen on muutoinkin tiukasti säädeltyä..

Yhtiöittäminen veisi päätöksenteon kuntalaisdemokratian ulottumattomiin, nythän esimerkiksi sosiaali-ja terveyslautakunnan pöytäkirjat ovat kuntalaisten saatavissa netistäkin. Sekö olisi se mitä yhtiöittämisellä tavoiteltaisiin? Jos, niin suunta on ehdottomasti aivan väärä! On tärkeää, että kuntalaiset – eli toiminnan rahoittajat – voivat halutessaan seurata tehtäviä päätöksiä. Ja siis myös pyrkiä niihin vaikuttamaan.

Tänään ehdotukseen reagoi Kuntaliittokin ja YLE uutisoi sen. Tässä linkki uutiseen:

http://www.yle.fi/uutiset/vasen/id37003.html

Menossa on sosiaali-ja terveyssektorin organisaatiomuutos ja lisäksi tulossa on ehkä kuntauudistuksen myötä jotakin muutoksia. Nyt ei todellakaan tarvita enää enempää asioiden sekoittamista! Päivähoidon työntekijät ansaitsisivat työrauhan, kesälläkin. Ja päivähoidon käyttäjien, perheiden, täytyy voida luottaa siihen, että kaupungin päivähoitoa jatkossakin järjestetään.