Eilen pyöräilimme tutustumassa Kylmäojan taimenpuroon. Se on ollut aikanaan hyvin tunnettu taimenpuro. Monesta syystä taimenet katosivat. Sinne on istutettu joitakin vuosia sitten pieniä poikasia. Istutus on onnistunut, löysimme taimenia! Jos hyvin menee, ne lähtevät merivaellukselle ehkä ensi kesänä ja palaavat sitten aikanaan puroon kutemaan. Nythän ne ovat vielä pieniä, ei niistä vielä kalastettavaksi ole. Mutta joskus sekin voisi olla mahdollista. Lisäistutuksiakin vielä toki tarvitaan ennenkuin kanta vahvistuu ja oma poikastuotanto riittää kannan säilyttämään.

Itselläni oli takana yövuorot ja olin nukkunut vain kolmisen tuntia. Pyöräily hankalassa maastossa otti kyllä voimille, mutta oli kuitenkin mukavaa. Parasta oli retken anti. En ole taimenenpoikasia koskaan ennen nähnyt ja nyt löysimme niitä keskeltä kaupunkia. Upeaa!

On huolehdittava, että kaavoituksessa ja rakentamisessa huomioidaan taimenen tarpeet. On tärkeää, että purojen vedenvirtaukset eivät muutu liikaa. Sitä varten hulevesiä (siis esimerkiksi sadevesiä asfaltoidulta kentältä) ei pidä johtaa suoraan sadevesiviemäriin ja siitä puroon vaan imetyskentän kautta tms.

Puroihin päätyvistä päästöistä on myös päästävä eroon, muuten taimenia ei puroissamme jatkossa ole.

Ohessa tiedote aiheesta: