Näissä vaaleissa vaalikoneita ja kyselyitä on todella paljon. Itse olen tähänmennessä vastannut 18 vaalikoneeseen tai kyselyyn. Ainakin kaksi on jäänyt vastaamatta- toisesta kuulin vain pari päivää ennen umpeutumista, toinen jäi muuten isomman vaalikoneen alle... Muutamia vielä olisi vastattavana. Tänään en enää jatka, ehkä taas huomenna.

Välillä niihin vastatessa on kyllä tullut mieleen, että koko idea kärsii inflaatiosta, kun niitä on liikaa. Onneksi useimmissa on ollut oikein hyviä kysymyksiä ja onneksi yleensä jokaisessa on ainakin joku sellainen kysymys, jota ei muissa ole.

Tämä blogiinkin kirjoittelu on jäänyt noiden vaalikoneiden alle. Monesta asiasta olisi toki ollut sanottavaa, vaan vuorokaudesta loppuu välillä tunnit.

Kansanedustajaehdokkaana pääsee monenlaisiin mielenkiintoisiin tilaisuuksiin. Toisaalta on yleisöllekin näkyvät katutapahtumat, keskustelutilaisuudet jne. Sitten on tilaisuudet, joihin yleisö ei pääse, siis sellaiset joihin meitä ehdokkaita kutsutaan saamaan lisätietoa järjestäjälle tärkeästä asiasta. Niitäkin olisi enemmän kuin missä ehtii käydä. Tähän asti minulle antoisin niistä on ollut Suomen kivuntutkimusseura ry:n järjestämä kipuseminaari: Mitä kipu maksaa? Iltapäiväseminaarissa oli hyviä puheenvuoroja, alustuksia aiheesta. Opin paljon lisää kivusta, kivunhoidon kustannuksista ja siitä mitä maksaa, jos kipua ei hoideta asianmukaisesti. Valitettavasti täytyy todeta, että meillä on vielä paljon tekemistä kivun hoidossa ennenkuin kaikki kipupotilaat saavat riittävän hyvän hoidon. Onneksi seminaarissa oli paljon esimerkkejä siitä, että kivun asianmukainen hoito voi tulla jopa halvemmaksi – luulisi, että asia saadaan etenemään niiden näyttöjen jälkeen! Jos esimerkiksi syöpäpotilaan kipu kyetään hoitamaan niin, että hän voi asua kotona loppuun asti, hoito on paljon halvempaa (vaikka tarvitsisi jopa useita käyntejä päivässä tukea kotiin) ja etenkin inhimillisempää, kuin sairaalassa. Oma koti on varmasti rakkaampi paikka. Toivottavasti kotisairaalat saadaan nopeasti kaikkialle ja kivunhoito toimivaksi myös vaikeita kipuja hoidettaessa!

Seuran jäsenten lisäksi mukaan oli kutsuttu sellaisia kansanedustajaehdokkaita, joilla on terveydenhuoltoalan koulutus. Ei meitä montaa ehdokasta tainnut olla, vielä vähemmän oli hoitajia, yleisö oli kovin lääkärivoittoista.