Viimepäivinä olen keskustellut mm. vaalimökillä paljon maahanmuuttopolitiikasta. Tässä vielä jotakin siihen liittyen.

Minun näkökulmastani pitää muistaa se, että samalla kun ajattelemme miten Suomeen voi tulla, pitää suhtautua samoin niihin suomalaisiin jotka lähtevät ulkomaille. Minusta on väärin ajatella, että Suomesta kyllä pitää voida lähteä ulkomaille, mutta tänne ei muiden pidä päästä tulemaan.

Oma perheeni asui 2,5 vuotta ulkomailla 2000-2002 (USA:ssa, Wisconsinissa). Meille moni asia järjestyi helposti, mehän lähdimme työnantajan lähettäminä. Myös paluun järjestely oli varsin helppoa. Yksinkertaistahan se ei koskaan ole, mutta me selvisimme kyllä helpolla. Toisin on niiden, jotka lähtevät itse ulkomaille ilman työnantajaa ja etenkin jos ei ole ns. teollisuusmaasta kotoisin.

Vihreillä on (näissä vaaleissa ja muutenkin) kolme isoa tavoitetta maahanmuuttajuuteen liittyen:

1: oikeutta ja kohtuutta turvapaikkapolitiikaan


2: joustoa työlupaehtoihin


3: valmiuksia Suomessa asumiseen

Turvapaikkapolitiikasta:


Turvapaikan saamisen kynnys on Suomessa aivan liian korkea. Luvanhakuprosessi on myös kohtuuttoman vaikea.

B-oleskeluluvista on päästävä kokonaan eroon. B-luvan saa usein, jos ei saa varsinaista turvapaikkaa, mutta ei kuitenkaan joudu palautetuksi lähtö/ kotimaahansa.

On järjetöntä, että saa oleskeluluvan, mutta ei saa opiskella eikä tehdä työtä. Ei myöskään pääse Suomen sosiaaliturvan piiriin. Kuitenkin monella maahanmuuttajalla (ja etenkin turvapaikanhakijalla) on jo tullessaan jotakin koulutusta. On järjetöntä, että he eivät saa tehdä työtä vaikka haluaisivat tai eivät voi jatkaa opiskelua täällä.

Työlupaehdoista:


Työlupaa ei voi hakea Suomessa ollessaan. Vaikka siis saisi hankittua työpaikan täältä, joutuu palaamaan jonnekin muualle voidakseen hakea täältä työlupaa. Kallista ja hidasta!

Suomessa asumisen valmiuksista:


On todella tärkeää saada resurssoitua maahanmuuttajien kielikoulutus riittävän hyvin. Täytyy myös muistaa, että myös usein kotiäitinä olevat naiset pitää kotouttaa. Minusta on järkyttävää, että vieläkin työpaikalleni tulee Suomessa jo yli 5-vuotta asuneita naisia synnyttämään, joiden kanssa ei voi kommunikoida suomeksi. Kielikoulutus pitää saada järjestettyä siten, että myös äidit voivat siihen osallistua.

Kotouttamissuunnitelmiakaan ei kaikkialla Suomessa kyetä tekemään riittävän hyvin. Ja vielä harvemmalla paikkakunnalla kotouttaminen oikeasti sujuu hyvin.