Tänään kaupunginjohtaja julkisti budjettiehdotuksensa. Nyt vaalikiireisten valtuutettujen pöydälle tuli vuoden tärkein paperipino luettavaksi. Nyt on etsittävä aika sen lukemiseen, on mietittävä mitä siinä itse haluaisi muuttaa ja kerrottava se sekä omalle ryhmälle että vaikutettava muihin poliittisiin ryhmiin...

Totesin tänään jälleen kerran, kun sovimme miten omassa ryhmässä toimimme, että onpa meillä ihanan monipuolinen ryhmä! Osan materiaalista lukevat kaikki, mutta kenenkään ei ole pakko lukea ihan koko pumaskaa, jos ei ehdi ja halua. Jokaiselle erityisosa-alueelle löytyy ryhmästä yksi tai useampi, joiden asiantuntemus/kiinnostus kohdistuu siihen osaan. Olen vakuuttunut, että siten se tulee luettua huolellisemmin – jokainen lukee erityisen huolella oman osionsa. Ehtii paremmin, kun voi jättää osan kaverin vastuulle ja voi keskittyä siihen mistä on erityisen kiinnostunut.

Nyt valtuusto sai vasta yleisselostuksen, toimialoittain on tulossa selostukset erikseen viikon kuluttua. Ja keskustelu käynnistyy nyt jo ennen vaaleja, mutta vaalien takia varsinaiset budjettiväännöt siirtyvät vähän myöhemmäksi. Marraskuussa vanha valtuusto päättää budjetista, jota sitten uusi valtuusto ja uudet lautakunnat käytännössä toteuttavat ensivuonna.

Koska vaalit ovat kohta käsillä – ja budjettipäätöksiä tehtäessä juuri takana, budjettikeskustelusta tulee värikäs. Toivotaan, että se koituu myös kuntalaisten eduksi!