Patonkia ja glögiä

Jo monta päivää sää on ollut masentavan surkea. Harmaata, pimeää, märkää. Kurjaa.

Jokaisella meistä on omat selviämiskeinonsa. Minulle yksi on leipominen!

Kuten joskus ennenkin, minuun on iskenyt leipomisvimma. Kun ulkoilu ei todellakaan innosta, on ollut ihanaa keskittyä leipomiseen vapaapäivän kunniaksi.. Se on niitä kotihommia, joita en koe rasitukseksi, päinvastoin. On ihanaa sekottaa jauhoja yms. ja sitten lopuksi katsoa mitä siitä tulee. Joskus leivon leipää "omasta päästä", siihen kategoriaan kuuluu myös mm. perunamuusin hyödyntäminen sämpylätaikinaan.

Eilen autoin Idaa leipomaan sämpylöitä – olisi hän kyllä osannut ihan itsekin tehdä koko homman alusta loppuun. Nytkin minä vain paistoin. Pari pellillistä "haihtui" iltapalalla...

Tein kuitenkin silloin samalla myös nousemaan ranskalaisen patongin juuren. Siis: tehdään pieni taikinajuuri, hapatetaan n. vuorokausi, alustetaan valmiiksi ja kohotetaan KAUAN ja  leivotaan valmiiksi... Tänään kokeilin patongin väliin yrttivoin laittamista- soveltaminen on minun leipomisessa palkitsevinta. Nyt patongit ovat uunissa. Tuoksuu! Veikkaan, että kohta iltapala lapsille kelpaa...Uunituoreen patongin seuraksi glögiä tai kaakaota. Ja pöydälle muutama kynttilä...

Mitä muuta voi toivoa koti-illalta?