MTV 3 uutisoi tänään näyttävästi hoitajapulan sulkevan leikkaussaleja ja kasvattavan hoitojonoja HUS:ssa. Valitettavasti se ei ole yllätys eikä oikeastaan enää edes uutinenkaan.

Leikkaussaleja on jouduttu jo aiemminkin sulkemaan kesäisin ja nyt niitä suljetaan myös normaaliin aikaan. Oman ammattijärjestöni toimijat ovat varoittaneet asiasta jo useamman vuoden ajan. Eläköitymisen takia jää pois paljon kokeneita hoitajia. Osa jaksaa jatkaa jonkin aikaa keikoilla, osa ei. Tilalle ei saada tarpeeksi uusia tulijoita. Kyse on palkasta mutta myös työolosuhteista.

Sairaanhoitajan koulutuksen saaneita on kyllä riittävästi, moni on vaan vaihtanut alaa. Harva heistä palaa takaisin. Jos on ollut pitkään pois alalta, tarvitsee myös mahdollisesti täydennyskoulutusta voidakseen palata.

Monet 90-luvun laman aikana valmistuneista lähtivät ulkomaille kun Suomesta ei töitä löytynyt, osa on juurtunut pysyvästi eikä enää palaa takaisin.

Tilnne ei ratkea yhdellä eikä kahdella konstilla. Tarvitaan parempaa palkkausta, parempia työolosuhteita (mm. työnohjaus puuttuu aivan liian monelta), mahdollisuutta nykyistä paremmin saada työ ja perhe-elämä sovitettua yhteen jne. Iso kysymys on rekrytointi takaisin Suomeen ja rekrytointi takaisin alalle ja mitä kaikkea sen onnistuminen vaatii.