Kevät tulee vihdoinkin ryminällä. Pääsiäisenä oli harvinainen mahdollisuus olla rauhassa perheen kanssa, levätä ja ulkoilla paljon. Vuorotyöläisenä olen tottunut usein olemaan juhlapyhät töissä, nyt ei tarvinnut, koska olen lomalla.
On hauskaa olla talvilomalla tähän aikaan vuodesta! Talviurheilun sijaan aika tosin menee kevättä ihastellessa. Lumi on kadonnut hetkessä. Muuttolintuja on joka päivä enemmän, kohta myös luonto alkaa vihertää. Tänään näin ensimmäiset leskenlehdet.

Pian pääsee kasvimaalle möyrimään. Meillä on aarimaa, siinä riittää puuhaa kesäksi. Se on mukavaa hyötyliikuntaa, parhaimmillaan myös oikein rentouttavaa. Kasvun ihmettä seuratessa hämmästyy yhä uudelleen. On hienoa saada ruokapöytään jotakin omalta kasvimaalta. Hupaisaa on, että viimekesänä perheeni pikkulapsetkin söivät hyvällä halulla salaattia, kaupan salaatti ei heille oikein vieläkään kelpaa. En ole hoputtanut, kunhan syövät muuta tuoretta. Omalta kasvimaalta itse poimima, ehkä itse istuttamakin salaatti onkin ihan eri juttu... Uskon heidän kyllä oppivan syömään salaattiakin isompina.

Olin tänään mukana mielenosoituksessa. Peruspalveluministeri Hyssälälle luovutettiin lähes 120 000 ihmisen allekirjoittama kansalaisadressi. Vetoomuksessa vaadittiin mm hoitajien palkkojen nostamista, jotta alalle koulutetut hoitajat myös pysyisivät alalla. Tilannehan on jo kärjistynyt monin paikoin työvoimapulaksi. Siitä on kyllä varoitettu jo useita vuosia sitten, mutta asiaan ei ole tartuttu. Nyt on viimeinen hetki yrittää korjata tilannetta. Pelkkä palkkatason nosto ei kuitenkaan riitä. Tarvitaan tarpeeksi monta työtoveria työtaakkaa jakamaan. Ei Koukkuniemen vanhainkoti suinkaan ole ainoa laitos, jossa väkeä on liian vähän töissä. Hoitajien etiikka vaatisi hoitamaan hyvin, mutta kun ei ehdi tehdä työtään niin hyvin kuin osaisi ja haluaisi. Moni on vaihtanut alaa, heitä ei aivan helpolla saa houkuteltua takaisin hoitoalalle.

Yleisö vaati tänään eduskuntatalon rappusilla suureen ääneen päättäjiltä tekoja. Niitä tosiaan tarvitaan, muuten julkisen terveydenhuollon palvelut kurjistuvat entisestään. Tekoja tarvitaan niin eduskunnassa, kuntapäättäjiltä kuin ay-toimijoiltakin. Jotenkin on löydettävä laaja yhteisymmärrys, jolla positiiviset puheet voidaan muuttaa toiminnaksi.

Laura