Tänään oli Vantaan opetuslautakunnan kokous. Etukäteen en todellakaan arvannut mikä asia eniten lautakuntaa puhutti. Kyse oli viime kesänä lakkautettujen Myyrmäen yläkoulun ja Hämeenkylän yläkoulun tilalle Hämeenkylän koulun tiloihin (sieltä siirtyi mm. lukio Myyrmäkeen) perustetun uuden yläkoulun nimi. Tapana on ainakin muutaman vuoden ollut, että kahden koulun yhdistyessä käyttöön otetaan kokonaan uusi nimi. Perusteluna on erityisesti uuden koulun imagon ja yhteishengen luomisen helpottaminen.

Koulussa oli ollut nimilautakunta, joka käsitteli kodeista tulleita ehdotuksia. Molempien koulujen johtokunnat käsittelivät asiaa. Kaikkien päätös oli: Varistonniityn koulu.

Tänään opetuslautakunnassa tästä tuli suuri kiista. Historiaperusteella osa lautakuntaa halusi uuden koulun nimeksi Hämeenkylän koulu – perinteistä nimeä ei kuulemma voinut jättää pois käytöstä. Uuden nimen sisäänajon sanottiin kestävän ainakin 10  vuotta...

Me vähemmistöön jääneet perustelimme kantaamme myös mm. sillä, että siten uudelle koululle tulisi hyvä mahdollisuus luoda yhteishenkeä. Heille, jotka menettävät oman vanhan koulunsa ja joutuvat menemään toiseen kouluun, uskomme nimiasiankin muodostuvan raskaaksi. Vaarana on että erottelu "meihin ja noihin" kärjistyy.

Pidimme erityisen tärkeänä, että asiaa oli käsitelty molempien lakkautettavien koulujen johtokunnissa ja muutenkin kouluissa laajasti. Entisen nimen säilyttämiseksi ei myöskään ole tullut yhteydenottoja, niinkuin luulisi olevan jos sitä asianosaiset haluaisivat. Tavallisesti hankaliin asioihin liittyen sähköposti tulvii ja puheluita tulee myös useita.

Pitkän keskustelun jälkeen ensin koeäänestettiin. Meitä vähemmistöön jääneitä yritettiin painostaa tekemään yksimielinen päätös. Emme suostuneet, joten nyt myös pöytäkirjoista käy ilmi äänestystulos. Pöytäkirja tarkastetaan viiimeistään perjantaina, sitten pöytäkirja tulee myös nettiin kaupungin sivuilta tarkistettavaksi...

Osa enemmistöstä oli kyllä tainnut syntyä myöskin painostamalla, ilmeisesti ainakin yksi kokoomuslainen äänesti enemmistön mukana vain koska ryhmän enemmistö sitä häneltä vaati... Tätä pidän todellisena surullisena. Rehellisempää olisi päättää aidosti perustelujen, tosiasioiden pohjalta. En hyväksy, en voi käsittää sitä että päätetään jopa vastoin omaa kantaansa.

Asiassa pahinta on kyllä se, että huolellisesta valmistelusta ja koulujen yhteisestä kannasta huolimatta lautakunta katsoo oikeudekseen kävellä mm johtokuntien yli. Tämä ei kyllä ole demokraattista päätöksentekoa!